Op Valentijnsdag reist Waddencorrespondent Sanne Meijer naar Krewerd, een piepklein dorpje in het Groninger Waddengebied. Het is het decor van een tragisch liefdesverhaal, dat lang geleden is opgeschreven in een van de meest bijzondere boeken van Groningen.

Bovenop de wierde van Krewerd staat een prachtige, middeleeuwse kerk. In de lente bloeien er tulpen langs de roodbakstenen muren, in de zomer stokrozen. De kerk is liefdevol onderhouden, dat zie je aan alles. Binnen hangen schilderijen en staan fleurige bloemstukken. Op een krijtbord staan in zwierige letters de namen ‘Menco’ en ‘Tete’ geschreven. Het zijn de namen van twee geliefden wiens verhaal heeft geleid tot de stichting van de kerk. 

De Romeo & Julia van het noorden

Er stond ooit een heel groot en indrukwekkend huis in Krewerd. Hier woonden de rijke Tyadeke en haar zoon Menco. Op een dag werd Menco plotseling erg ziek. Zijn moeder bad voor zijn genezing, maar het zag er niet goed uit. Tyadeke beloofde heilig dat als Menco zou genezen, zij een kapel zou laten bouwe…