In haar ‘Grunnegs Toentje’ verbouwt historicus Sanne Meijer oude, Groninger gewassen en onderzoekt hun cultuurhistorische context. In haar laatste artikel als Waddencorrespondent van Noorderbreedte, duikt ze in de wereld van bonen uit het Waddengebied.

Een van de eerste gewassen die mensen zijn gaan verbouwen toen ze van het jagen-verzamelen overstapten op de landbouw, is de boon. Het domesticeren van de boon begon ongeveer tienduizend jaar geleden en op zeven verschillende plekken ter wereld. Overal ontdekten mensen dat bonen niet alleen voedzaam zijn, maar ook stikstof toevoegen aan de grond. In de eeuwen daarna hebben bonen de wereld veroverd. Gedurende de tijd zijn er ook heel veel nieuwe bonensoorten ontstaan, door veredeling bijvoorbeeld. Zo bestaan er wereldwijd vele prachtige, lokale bonenrassen. Oók in het Waddengebied. 

Erfgoed

Er zijn duizenden soorten bonen. Toch zien we daar in de supermarkt vaak maar een handjevol van. Schaalvergroting en de vraag om uniformiteit hebben daarvoor gezorgd. Dat is jammer, want z…