Het ligt voor de hand om gebouwd erfgoed te zien als gestold verleden, als plekken waar de tijd heeft stilgestaan. Maar kijk er iets langer naar en het blijkt minder eenduidig. Het verleden zelf bestaat vanzelfsprekend niet meer, alleen onze verhalen over het verleden bestaan.
Welke verhalen laten we het erfgoed dan vertellen?
De samenleving verandert continu en onze opvatting over het verleden verandert mee. Onze omgang met erfgoed is daardoor altijd in beweging. Het erfgoed zelf beweegt ook: de ouderdom komt met gebreken, verdroging van de grond zorgt voor verzakkingen en in Groningen komt daarbovenop de schade door aardbevingen. Welke waarde heeft erfgoed, hoe bewaren we het en welke functie geven we het? Deze vragen staan centraal in ‘Als alles beweegt‘.
Deze bijzondere Noorderbreedte is tot stand gekomen in het kader van het symposium Als Alles Beweegt, erfgoed als verbinding tussen verleden en toekomst. De provincie Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nationaal Coördinator Groningen en het Erfgoedberaad Groningen organiseren dit symposium.
In deze editie geven we daarom alle ruimte aan opvallende voorbeelden van gebouwd erfgoed, bespreken we de uitdagingen in Groningen en laten we zien met hoeveel toewijding er gewerkt wordt om het erfgoed te bewaren en te restaureren. We onderzoeken bovendien hoe oude gebouwen nieuwe functies krijgen en weer vitale onderdelen van de lokale gemeenschap worden. Want uiteindelijk gaat erfgoed over mensen.