In haar boek ‘Een dijk te ver’, schetst Carla Alma de sluis bij de Punt van Reide. In 1972 klaar voor gebruik en in 1990 gesloopt zonder dat er ooit een schip doorheen voer. Jan Abrahamse, de oprichter van Noorderbreedte wilde het bouwwerk laten liggen, als monument van bezinning.

Hoe snel veranderen onze inzichten? Steeds sneller. Als we deze sluis bij de Punt van Reide nemen, zijn er tenminste vier toenmalige waarheden totaal van gedaante veranderd.

Honger is geen motief meer om land in te polderen; we kunnen nu etagefabriekshallen bouwen om groentes te telen en hamburgers uit een laboratorium halen. Destijds wilde Winschoten een goede vaarverbinding – daar was de sluis voor nodig; in onze tijd lachen we daar om. Vrachtwagens verslaan schepen en de A7 blijkt een vele malen betere investering in de infrastructuur. Ten tijde van de aanleg van de sluis was natuur koesteren een hobby van enkele alternatievelingen; nu ziet een grote meerderheid dat als een verplichting in verband met ons eigen voortbestaan. Maar het meest frappant is misschien wel ons veranderd…