Het duurzame nieuwbouwhuis van Bertus en Margriet ligt als een open wond aan de Kollerijweg te Woltersum. Al sinds 2015 loopt de versterking van hun huis, met bouwfout na bouwfout. De ergste: de betonvloer is dertig centimeter te laag gestort.

Het rijtje vanaf het Eemskanaal de Kollerijweg op, brengt je in verwarring. Het eerst huis (nummer 4), straalt weer energie uit. Binnen wordt nog gewerkt en Boudewijn en zijn vrouw wonen nog in de schuur, maar je ziet dat het bijna af is – dan is de tuin aan de beurt. Boudewijn pakte de versterking voor eigen rekening aan – daarom kon hij door. Of hij zijn kosten vergoed krijgt, moet blijken. 

De volgende drie huizen zijn vervallen geraakt. Aangetast door jaren gebrek aan onderhoud, veroorzaakt door trage besluitvorming over versterking. Tuinen raken overwoekerd, kozijnen verkruimelen, deuren gaan niet meer open. Henk Tienkamp (nummer 6) is gevlucht. Ellen (nummer 8) schuilt in haar eigen achterhuis en Laurens (nummer 10) woont al jaren achter stutten. 

Na vier-op-een-rij is het …