Tuinderijen en voedselcoöperaties als Us Iten en Us Hôf in Sibrandabuorren groeien rap. Maar idealisme, innovatie en een boterham verdienen, vragen een soms bovenmenselijke inspanning.

In een van de beide tunnelkassen van permacultuurtuinderij Us Hôf zaait Michel Pauluis met een medewerker radijs. Allerlei bladgroente, van rucola tot paksoi, is al klaar voor de oogst. Als deze oogsten geplukt en opgegeten zijn, is er ruimte voor tomaten, pepers en paprika’s. De tunnels maken een seizoen haalbaar van 35 oogstweken, van mei tot en met december. Op de ekers staan de tuinbonen en peultjes al kniehoog. Bed voor bed maakt het winterdekje van fijngehakseld rietmaaisel plaats voor jonge kool, venkel, bieten en ander plantgoed.

Us Hôf

Toen we zes jaar geleden voor het eerst op reportage gingen bij Bregje Hamelynck en Michel Pauluis van Us Hôf had hun tuin in Sibrandabuorren vijftig abonnees. Nu zijn dat er bijna tweehonderd – het maximum dat hun bedrijf met twee hectare…