Het leek een mooi initiatief: de Dialoogtafel waarbij Groningers met het rijk spraken over aardbevingsherstel. Maar wat burgerparticipatie op hoog niveau had moeten zijn, bleek een poging van het rijk om haar eigen aanpak door te duwen. Zeven jaar later blikt de toenmalige voorzitter kritisch terug.

Jacques Wallage was voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) toen hij in 2014 voorzitter werd van de Dialoogtafel. Hij was een expert die in al zijn vezels doordrongen is van het belang van een goed functionerende overheid. Aan die tafel zouden burgers en overheid elkaar de hand toesteken om Groningen door de aardbevingsellende heen te loodsen. Een jaar later ontplofte de boel en trok Wallage de stekker eruit.

Zeven jaar later is Wallage nog geen gram milder in zijn terugblik. Het was ‘malafide’ wat daar gebeurde, blikt hij terug in een essay dat in de maand van het gezag is gepubliceerd door de ROB. ‘Gemiste kans of te grote verwachtingen?’ luidt de titel. Het is een publicatie waarin nauwgezet in beeld is gebracht met welke afspraken en verwachtingen de Dialoogtafel …