Waterstaatkundig ingenieur Johan van Veen voorspelde de Watersnoodramp van 1953 en legde de basis voor het Deltaplan. Zijn jeugd aan de Groninger Waddenkust heeft hem gevormd.

Onderschat nooit de kracht van de zee. Dat heeft de geestelijk vader van de Deltawerken al van jongs af aan geweten. Johannes van Veen (1893-1959) groeide op in een boerderij vlak achter de dijk. Niet aan de Noordzee, maar aan de Groninger Waddenkust. Op zachte zomerdagen speelde hij in de polder boven Uithuizermeeden met klei en observeerde de geulen en de prielen. Maar op donkere winterdagen kon het er spoken. De wind gierde dan om het huis en in de verte hoorde je de zee razen.De kleine Johan kende ook de verhalen. In de nacht van 24 op 25 december 1717 was het noor­delijke kustgebied overstroomd geraakt. De Kerstvloed, zoals de ramp werd genoemd, eiste alleen al in Groningen 2.100 slachtoffers. Om over de ontelbare dierenlevens en verwoeste kerken en huizen nog maar te zwijgen.Nog …