De rubriek Meerverkenningen in het Noorden zijn ontdekkingstochten van landschapsdeskundige Edward Houting over de vele waterplassen die Noord-Nederland telt.

Als je een vrouw liefhebt, moet je ook van haar houden als zij boven de wastobbe de was doet. Met bezweet gelaat, ruwe handen en piekharen. Dat leerde ik vroeger en net zo moet je eigenlijk van Friesland houden. Als de lucht grijs is, het af en toe miezert en er een koude wind over ijswater blaast. De dag begint somber met regen, maar in Heeg aangekomen twijfelt het zwerk of het droog blijft of toch door miezert.

Het knusse Heeg verlaat ik om de uitvalsweg van Heeg naar Gaastmeer te nemen. Aan de linkerkant van De Burd (boord of oever aan het water) heb je een weids uitzicht over weilanden. Een sloot slingert als een kronkelende slang richting het Heegermeer. Het gras van de weiden is donkergroen en de sloten lichten wit op. Het Heegermeer is af en toe als een grijze streep zichtbaar …

Trefwoorden