Het verleden van het natuurgebiedje Harssensbosch is veel rijker dan ooit gedacht, ontdekte de Groninger stadsarcheoloog Gert Kortekaas.

Zelfs de laatste bewoners van Harssensbosch, een natuurgebiedje dicht bij Groningen, hadden geen idee van het rijke verleden van de plaats waar ze woonden. Ja, er waren onverklaarbare laagtes en hoogtes rond de boerderij. Ooit had er een kasteel gestaan, een stukje slotgracht was nog te zien. En er kwam weleens een menselijk bot uit de grond. Maar dat er méér is geweest, een compleet dorp met kerk en kerkhof, dat was ook hun niet bekend. Bezoekerscentrum Harssensbosch, dat in juni openging, onthult het verdwenen verleden van dit bijzondere landschap.

Het lege land tussen het Van Starkenborghkanaal en Adorp, ten noorden van de stad Groningen, is door de combinatie van een hoge waterstand en reliëf een aantrekkelijk weidevogelgebied. De hoogten en laagten zijn het gevolg van natuurlijke…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.