Het Nederlandse platteland mag zich verheugen in een grotere populariteit dan voorheen. Kwaliteiten als rust,ruimte en groen doen het goed in de woonvoorkeuren van de Nederlandse bevolking. Daarnaast bestaat er een toenemende belangstelling voor het streek-eigene. Er daagt een gouden toekomst voor plattelandsgebieden. Of niet? De vraag is of het zicht op actuele en toekomstige ontwikkelingen op het platteland wordt versluierd door een nevel van nostalgie. Wordt de ontwikkeling van regionale identiteit van plattelandsgebieden verstikt in de mist van de rurale idylle?

Jorwerd
Wie kent Jorwerd niet? Het prachtig geschreven boek van Geert Mak over Jorwerd is de biografie van een dorp tijdens de stille revolutie tussen 1945 en 1995. Inmiddels zijn zo’n 150.000 exemplaren van het boek verkocht. Het Nieuwsblad van Noorden van 28 augustus 1997 bericht over het verschijnsel Mak-toerisme in Jorwerd,de Volkskrant van 2 januari 1998 legt verslag van de nieuwjaarsviering in Jorwerd en de boekenweek van 1998 werd op 21 maart afgesloten met ‘it boekenbal fan Jorwert’. Jorwerd is het beroemdste dorp van Nederland. Wat is er gebeurd? ‘Pardon,wat bedoelt U eigenlijk? Hier is helemaal niets gebeurd’ stelt Eef Dijkstra van het Wapen van Baarderadeel in Jorwerd (Nieuwsblad van het Noorden,28 augustus 1997).
Er is niets bijzonders gebeurd in Jorwerd. Maar hoe komt het d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.