Tynaarlo is een van de oudste nederzettingen van Drenthe. Ruim twintig kilometer onder Groningen ligt het dorp ingeklemd tussen infrastructuur: aan de oostkant loopt al meer dan een eeuw de spoorlijn; aan de westkant is het dorp afgebiesd met het Noord-Willemskanaal en de A28. Sinds Tynaarlo in de vorige eeuw een halteplaats werd aan de spoorlijn Groningen-Zwolle, is het 1900 inwoners tellende esdorp met praktisch alle facetten van de modernisering van Nederland in aanraking gekomen. Industrialisatie, suburbanisatie, witte schimmel, verkeersproblematiek, de crisis in de landbouw, zichtlokaties, er is geen eigentijdse ontwikkeling die geen invloed heeft gehad op de dorpsgemeenschap. Net als veel andere dorpen in Drenthe heeft Tynaarlo een Vereniging Dorpsbelangen.

Diny Haveman (46) is voorzitter van de vereniging. Zij woont ruim 22 jaar in Tynaarlo en is in het dagelijks leven medewerker verhuur en bewonerszaken bij woningstichting ‘De Volmacht’ in Gieten. Bij de oprichting van de vereniging in 1987 werd ze lid van het bestuur en inmiddels is ze al weer zes jaar voorzitter. Ze vertelt over haar betrokkenheid bij het dorp en de functie van Dorpsbelangen.

‘Van de 650 gezinnen uit Tynaarlo zijn maar liefst 575 lid van de Vereniging Dorpsbelangen. Een organisatiegraad die een politieke partij zou doen likkebaarden, maar die vrij gewoon is voor een vereniging als deze. Dat komt door de betrokkenheid van dorpsbewoners bij elkaar en bij hun omgeving. De bewoners van Tynaarlo, ook de nieuwkomers, identificeren zich met het platteland en met hun dorp. D…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden