In 1995 werd het ontwerp gepresenteerd voor de invulling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Oost-Groningen. Over de EHS was tot dan toe alleen planologische discussie gevoerd. De kwaliteit van het landschap was nooit ter sprake geweest. En dat was goed te zien aan het ontwerp. Het door de ecologen ingekleurde gebied leek ontworpen met de rug naar het Groninger landschap. H+N+S Landschapsarchitecten maakte een nieuw ontwerp voor het Duurswold. Dat ontwerp dient nu als basis voor verder onderzoek naar een mogelijke synergie tussen landschapsarchitectuur en suburbane woningbouw. Een gesprek met Dirk Sijmons,landschapsarchitect bij H+N+S.

‘De tekening van het ingenieursbureau ging volledig voorbij aan de noodzaak van een goede inbedding van de EHS in het bestaande landschap. Het ontwerpen aan een landschap is meer dan het naast elkaar leggen van een aantal ecologische functies. Het is een culturele opgave. Het ging daar om 1700 hectare die een andere bestemming zouden krijgen. In dit land mag je nog geen dakkapel op je huis zetten zonder handtekening van een architect. Vijf procent van de provincie Groningen omploegen zonder dat er een ontwerper aan te pas komt,kan blijkbaar wel. Dat is natuurlijk te krankzinnig voor woorden.’

Het gelaagde landschap
‘Deze uitwerking van de EHS was een sprekend voorbeeld van slecht opdrachtgeverschap van de overheid. Als we het over de EHS hebben, gaat het om het aanleggen van 50.000 h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.