'De wind houdt nooit op met vertellen. Hij fluistert onze geschiedenis, hij waait onze herinneringen door ons heen, hij verzacht ze, streelt ze. De wind houdt nooit op met vertellen.' Dat zijn de beginregels uit het indrukwekkende fotoboek van Sjan Bijman, dat een prachtige beeld geeft van het veenkoloniale dorp Kiel-Windeweer.

Kiel-Windeweer is een acht kilometer lang lintdorp langs het met de hand gegraven Kieldiep, in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het Groningse dorp heeft een ruig verleden, wordt met leegloop bedreigd, maar er komen zich ook nieuwe bewoners vestigen. Kiel-Windeweer heeft een rijk verenigingsleven en een monumentaal dorpsgezicht, maar geen winkels. Sjan Bijman noemt zichzelf fotografisch vormgeefster. Zij woonde zeven jaar in dit dorp, zonder dat ze iemand kende. Ze kwam er bij toeval, tijdens het uitvoeren van de opdracht ‘Het Veenkoloniaal Verlangen’ die ze had gekregen van het Veenmuseum in Barger-Compascuum in 1987-1988. Geboren op het Noord-Hollandse platteland van de Dorregeester polder, ten zuiden van Alkmaar, is ze altijd bezig geweest met creatieve activiteiten. Als kind fotograf…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden