De trein stopt er al lang niet meer: het passagiersvervoer van de NV Friesche Locaal Spoorweg Maatschappij werd opgeheven in de jaren dertig. Een bom verwoestte het stationsgebouwtje in 1944. Wat nog rest is de spoordijk en de herinnering in het liedje Yn it Dokkumer Lokaeltsje, waarin het zo sm√Ľk (behaaglijk) zat.
De slotheer van Dekemastate, die faliekant tegen de aanleg van het spoor was, werd ter aarde besteld op 20 april 1901, de dag waarop de spoorbaan feestelijk geopend werd. De ironie wil dat de oplevering volgend jaar van de gerestaureerde Dekemastate wel eens samen kan vallen met de verwijdering van de laatste spoorbiels.

Dekemastate
Over Dekemastate wordt ongetwijfeld nog veel gepubliceerd de komende jaren. Het middeleeuwse gebouw met grachten en oprijlaan met prachtige li…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden