Nog geen tien jaar geleden zijn de laatste vierhonderd Hollandse iepen bij het Zeeuws-Vlaams vestingstadje Hulst verdwenen om plaats te maken voor linden. Daarmee was een 150 jaar oude schilderijlijst rond dit middeleeuws stadje ineens weg. Hulst mist iets. Een bijdrage van ing. P.L.J. Burm, provinciaal coördinator Iepenberaad Groningen.

Met dit historisch beeld kwam ik drie decennia geleden in contact met het uitgestrekte noorden van Nederland. Het is hier kouder en het waait hier nog meer. Hier op de Friese klei en op het Groninger Hogeland vallen vooral de slingerende wegen op, die op een natuurlijke wijze zijn ontstaan. Door de mens zijn deze wegen geaccentueerd door bomen, iepenbomen, zwaar gebogen door de heersende westenwinden om de voortgaande mens zijn weg te wijzen. Dat maakt dat ik als Zeeuw mij hier zo thuis voel.

De iep in Noord-Nederland
Naar aanleiding van de laatste enquête onder de noordelijke iepenbeheerders, in 1997 gehouden, kan ervan uitgegaan worden dat er in Drenthe, Friesland en Groningen meer dan honderdduizend klonale iepen zijn. Op het Drents plateau komt de iep sporadisch voor, maar ze ko…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden