Bladeren in een oude atlas geeft je het gevoel oog in oog te staan met het verleden. Met de hand getekende en ingekleurde kaarten prikkelen de fantasie en verplaatsen ons in gedachten eeuwen terug in de tijd. Zo'n papieren tijdmachine is eind 1998 uitgegeven door het Rijksarchief in Friesland met de titel: De Robles atlassen, vestingbouwkundige plattegronden uit de Nederlanden en een verslag van een veldtocht in Friesland in 1572.

Op kaart 59 van Makkum staan oorlogshandelingen afgebeeld. Soldaten als eenvoudige poppetjes getekend, het geweer over de schouder en een zwaard aan de riem, trekken de plaats binnen. Tussen de soldaten rijdt een man te paard, Caspar de Robles. De Robles is in Friesland vooral bekend geworden omdat hij zich heeft ingezet voor het herstel van de dijken die door de stormvloeden van 1570 en 1573/74 zwaar waren beschadigd. Ter herinnering daaraan werd voor hem in 1576 bij Harlingen het monument De Stenen Man opgericht. De Portugees was in Friesland terechtgekomen als militair en stadhouder in dienst van de Spaanse koning Filips II. Het was het begin van de Tachtigjarige Oorlog, het verzet van de Protestanten in de Lage Landen tegen de Katholieke Spaanse kruisvaarders/veroveraars.
De kaarten…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.