Sommige mensen kunnen het zich nauwelijks voorstellen maar naar aanleiding van een wetenschappelijk rapport van de archeologe M.J.M. de Wit is komen vast te staan dat er 2200 jaar geleden al sprake was van tijdelijke bewoning op de wierde Eenrum. In lente en zomer vielen de kwelders droog en werd er vee geweid. De mensen verbleven uiteraard bij hun vee en bouwden tijdelijke onderkomens voor zichzelf. Archeologische vondsten uit die tijd, waaronder streepbandaardewerk dat zich nu bevindt in het Groninger Museum, onderstrepen deze conclusie. Naar aanleiding van dit rapport is het jaar 1999 uitgeroepen tot een feest- en gedenkjaar voor het dorp Eenrum. Om aan dit jaar vorm en inhoud te geven, is de stichting Ainrom nait van Guster opgericht. De auteur is lid an de PR- commissie van deze stichting.

Het feestjaar is op 1 januari gestart met de uitgifte van de munt Oagt, die het gehele jaar in Eenrum een gegarandeerd betaalmiddel is. Oagt is de hoofdfiguur uit een bekende Eenrumer legende. Volgens deze legende was Oagt gezond maar arm. Om zich een stuk grond te verwerven moest zij als tegenprestatie ‘spierlieke noakend’ door de kerk rennen. Aldus geschiedde; Oagt rende naakt door de kerk en volgens de legende sloeg zij zich daarbij op de borst en het achterwerk, zeggende in onvervalst Gronings: ‘Van veuren Oagt, van achtern Oagt, en ’t haile Aindrommer Oagt is van Oagt!’ Het stuk land heet tot op de dag van vandaag ’t Oagt. De afbeelding op de munt is enigszins pikant te noemen, in de sfeer van de legende.

Geschiedenis op schrift
In mei geeft de stichting een gedenkboek uit met …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.