De open ruimte op de foto geeft een overzicht van het voormalige kamp Westerbork van waaruit 107.000 mensen werden gedeporteerd naar vernietingskampen van de nazi's. Tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 vertrokken 93 treinen uit dit voorportaal van de totaalvernietiging. Het waren vooral joden, maar ook 245 zigeuners en een onbekend aantal verzetstrijders die van hieruit de Duitse gasovens in geramd zijn.

De open ruimte op de foto geeft een overzicht van het voormalige kamp Westerbork van waaruit 107.000 mensen werden gedeporteerd naar vernietingskampen van de nazi’s. Tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 vertrokken 93 treinen uit dit voorportaal van de totaalvernietiging. Het waren vooral joden, maar ook 245 zigeuners en een onbekend aantal verzetstrijders die van hieruit de Duitse gasovens in geramd zijn.

Wel heel navrant is dat dit kamp in 1939 gebouwd is voor de opvang van gevluchte joden uit Duitsland. Het oog van de Nederlandse regering was hiervoor gevallen op een uitgestrekt heideveld in de gemeente Westerbork bij het dorp Hooghalen. Eerder waren er plannen geweest om een dergelijk kamp op de Veluwe bij Elspeet in te richten, maar hier tegen maakten de ANWB en een van de bur…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden