Landschapsarchitect Lindemans van het Design en Adviesburo DNA schreef een visie over het landschap langs het Dokkumer Grootdiep. Turend over het weidse stroomdal zegt hij: 'Je moet denken vanuit het landschap. Het landschap bepaalt het kader voor nieuwe recreatieve projecten, natuurontwikkeling en landbouwkundig gebruik.'

Voorjaar 1996 klopte de gemeente Dongeradeel aan bij landschapsarchitect Lindemans. De gemeente zat met een probleem. Recreatieve plannen voor het Dokkumer Grootdiep lagen op stapel maar de vraag was: zijn de ingrepen goed of slecht voor het landschap? Lindemans kreeg deze vraag voorgeschoteld, bedacht een aanpak en ging aan de slag. Het resultaat is het rapport Ontwikkelingsmogelijkheden langs Dokkumer Grootdiep, een boekwerk met de geschiedenis, de waardering van het landschap, een landschapsplan en tientallen voorstellen en beleidsconsequenties.

Stadsrand Dokkum
We besluiten om de resultaten van het onderzoek in het veld te bekijken. Op weg naar Dokkum vertelt Lindemans over de aanleiding van het onderzoek: ‘Er komen stromen vakantiegangers naar Friesland; voor de watersport, voo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.