Cultuur-historische landschappen, monumentale gebouwen en industrieel erfgoed staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. De eigen streek en de woonomgeving krijgen een steeds grotere betekenis. Sinds 1986 is men in Friesland echter al actief met deze thema's, door ieder jaar een viertal 'Monumenten van de Maand' in de schijnwerpers te zetten.

De cultuur-toeristische stichting KTF beoogt met Monument van de Maand zowel de inwoners van Friesland als geïnteresseerden en belangstellenden van buiten dit gebied bewust te maken van de waarde van het cultuurhistorisch erfgoed in deze provincie. De nadruk ligt daarbij op het bijzondere van de eigen omgeving, waaraan mensen in het dagelijks leven zo gemakkelijk voorbij gaan. Door belangstelling te wekken voor monumenten in de eigen buurt of streek, wordt een draagvlak gecreëerd om de nalatenschap van onze voorouders te behouden. Elk jaar wordt een viertal meer en minder voor de hand liggende monumenten geselecteerd. De organisatie hanteert een aantal criteria bij de keuze van deze monumenten. Ze dienen een bepaalde nieuwsgierigheid op te wekken en kwaliteit uit te stralen. Daarnaast v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden