In Ulrum, gelegen in Noordwest-Groningen, heeft tot 1810 de Asingaborg gestaan. Nu dreigt een deel van het vijf hectare grote park opgeslokt te worden als gevolg van woningbouw in het te ontwikkelen uitbreidingsplan Trekweg.

In Ulrum heeft eeuwenlang het adellijke huis Asinga gestaan. De oudste kronieken gaan terug tot het jaar 1426. Hier woonde toen het geslacht Asinga. De borg was eerst een heerd, die tot 1504 de heerd in het bezit van de familie bleef. In 1520 werd de heerd in een borg herschapen, maar mocht die naam pas dragen toen in 1659 een nieuw huis werd opgetrokken. De borg was omgeven door een brede gracht. Rondom de tuin was een brede buitengracht gesitueerd. Aan de buitenzijde daarvan lag de toegangslaan naar de borg met een ingang vanaf de Singel en een ingang vanaf het Melkpad, nu Asingastraat. Het borgterrein raakte na de inval van de Fransen in Nederland in 1795 in verval, doordat alle heerlijke rechten – lees inkomsten – van de borgbewoners werden afgeschaft. De laatste bewoner van de borg…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden