Onlangs, in het vroege voorjaar, belde een vriend van mij op, die in het bosrijke deel van Eelde woont, over een merkwaardig iets.

Onlangs, in het vroege voorjaar, belde een vriend van mij op, die in het bosrijke deel van Eelde woont, over een merkwaardig iets. Twee schooljongetjes waren bij hem langsgekomen met een ei dat zij in de berm van een beukenlaan hadden gevonden. Het was zo groot als een kippenei maar het was muisgrijs. Onzin, zei ik, grijze eieren bestaan niet. Kijk maar in de boeken, allerlei kleuren maar niet grijs. Ik leende hem Makatsch, een boek van een Duitse autoriteit die in de oorlog in Macedonië destijds nog heel wat eieren verzameld had, bij wijze van spreken vanuit de loopgraaf. Ik begon overigens wel wat te twijfelen aan mijn standpunt toen ik mij van mijn grootvader uit Kommerzijl herinnerde dat deze een eend had die zwarte eieren legde. Daar had mijn grootvader echter een plausibele verkla…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden