Dit artikel bevat een korte beschrijving van de kennis over de waterburcht van Eelde en van de plannen tot zichtbaar maken van dit archeologisch monument.

Een waterburcht is een vestingwerk omgeven door een grachtengordel. In een Latijnse tekst over de bouw van een burcht in Eelde wordt daarvoor het woord ‘castrum’ gebruikt; dit betekent fort of versterking. Daarbij moet zeker niet worden gedacht aan een romantisch kasteel met hoge stenen muren, torens en een binnenplaats. Voor een kasteel gebruikte men het woord ‘castellum’. Hoe het ‘castrum’ er heeft uitgezien is niet bekend. De waterburcht in Eelde is eind 1998 in het nieuws gekomen door problemen met de financiering van de reconstructie.

Archeologisch monument
De waterburcht wordt in de archeologische vakliteratuur voor het eerst vermeld in een artikel uit 1947 van C.J.A. von Frijtag Drabbe over het belang van luchtfotografie voor de archeologie. De foto waar het in dit artikel om g…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden