De waardering voor de Ploegschilders neemt hand over hand toe. Dat blijkt niet alleen uit de steeds groeiende vraag naar hun werk, maar ook door het toenemend aantal exposities, boeken en videofilms. Dit jaar maakt het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling van Jan van der Zee en de Stichting Beeldlijn tekende voor een prachtige videofilm, die u via Noorderbreedte kunt verkrijgen.

Jan van der Zee is in 1898 in Leeuwarden geboren en in 1920 werd hij in Groningen aan de Academie Minerva opgeleid tot schilder. Op de lagere school tekende hij al de schoolplaten na. Zijn eerste kennismaking met echte kunst was het werk van de Friese schilder Jan Mankes. De natuur- en landschapsbeleving heeft hij van hem geleerd. Na Minerva werd hij lid van De Ploeg. ‘Hoewel ik hem niet persoonlijk gekend heb, weet ik van regisseur Buddy Hermans en anderen dat Van der Zee een eigenzinnig man was,’ zo vertelt Cees Hofsteenge. ‘Je kon gemakkelijk ruzie met hem krijgen, want hij was kort voor de kop.’
Jan van der Zee is heel bekend geworden met zijn kleurhoutsneden, zijn olieverfschilderijen, waarvan de meeste het (Groninger) landschap tonen, en zijn monumentale werk als de trap op de Gro…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden