In de serie over de mooiste gebouwen van Noord-Nederland, financieel mogelijk gemaakt door architectenbureau Holvast en Van Woerden, komt deze keer Peter Karstkarel aan het woord.

De kruiskerk in Burgum heeft Peter Karstkarel om verschillende redenen gekozen. ‘Het is een spannend gebouw en iedere keer als ik er kom beleef ik die spanning opnieuw. Bijzonder was dat we er een concert hebben gegeven in 1997. Toen was het vijfhonderd jaar geleden dat Johannes Ockeghem overleden is, een Nederlandse componist. Van hem is de vroegst bekende requiemmis bewaard gebleven, een gejeuzel tot en met, maar wel heel mooi. Ik ben echt een muziekliefhebber, maar het duurt veertig minuten en dat is wel heel erg lang.’
De kruiskerk van Burgum was volgens Karstkarel de enige ruimte waar die muziek kon worden uitgevoerd. De middeleeuwse sfeer met de koepelgewelven en de goeie akoestiek waren de voorwaarden voor een perfecte uitvoering. Ander Romaanse kerken die overwelfd zijn als Janu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden