Terug van weggeweest, want we waren de steenmarter bijna kwijt geweest. In Noord-Nederland was de soort in de jaren zestig praktisch verdwenen, en ook elders in Nederland bleef de stand achteruit gaan, ook na het sluiten van de jacht op steen- en boommarter in 1942.

De jacht is altijd intensief geweest, omdat steenmarters een slechte naam hadden en de vacht veel waard was. Maar de steenmarter is terug, na een verrassende opmars vanuit Midden-Europa. Vanaf 1979 kwamen berichten binnen uit Oost-Groningen. In oktober 1989 werden de eersten uit Friesland (Beetsterzwaag) gemeld. Het Prinses Margrietkanaal lijkt de opmars tegen te houden, maar door het noorden van Friesland is hij al tot Harlingen doorgestoken. Het voormalige Instituut voor Bos- Natuuronderzoek heeft het begin van de opkomst goed gedocumenteerd aan de hand van waarnemingen en, vooral, doodgevonden dieren (zie kaartje). Inmiddels is de steenmarter in Westerwolde en oostelijk Drenthe een algemene soort; over het voorkomen ten westen daarvan zouden we nog graag meer willen weten.

Het is g…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden