Boer Henk Woldring uit de film De Poolse Bruid denkt er anders over. Ondanks zijn nuchtere inslag raakt hij in vervoering over de winterse aanblik van het Groningse platteland. Uitrustend op het land praat hij met een zekere trots tegen zijn Poolse bruid Anna terwijl hij een appel eet. ‘Van de winter lag hier overal sneeuw, van horizon tot horizon… sneeuw, overal sneeuw… drie weken lang, het was een warm kleed voor de wintertarwe… een bruidskleed voor het Hoge Land!’

Visuele consumptie
Hoewel fictief, illustreren de twee bovenstaande opvattingen dat mensen op basis van uiteenlopende argumenten en gevoelsredenen verschillende betekenissen aan een plattelandsgebied kunnen geven. Maar ook al bestaat er onderscheid in hetgeen wat mensen voor een streek typerend vinden, hoe ze ernaa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden