In alle zes workshops van het Keuningcongres Extra Tussen Aa en Hunze discussieerden de deelnemers ruim anderhalf uur over het begrip culturele identiteit. Hoever ga je in je zoektocht naar identiteit terug om vooruit te kunnen kijken? Authenticiteit, maar ten koste van wat?

Als er in de discussies één ding al snel duidelijk werd, dan was het wel het feit dat niemand culturele identiteit opvatte vanuit het perspectief van het landschap als een soort openluchtmuseum van menselijke activiteiten. Iemand zei het heel beeldend op de volgende manier: ‘Het heeft geen zin om het landschap in kunsthars te gieten en te zeggen tot zover en niet verder!’
Het algemene gevoelen was dan ook dat culturele identiteit wel degelijk alles te maken heeft met dynamiek en ontwikkeling. In één workshop viel de kreet: ‘De zweeftrein van vandaag de culturele identiteit van morgen’. Elders pleitte iemand ervoor om in elk geval een aantal varkensloopstallen in stand te houden vanwege de informatie die dat soort gebouwen kunnen verschaffen aan volgende generaties.
De vraag die al prate…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden