Over het programma Van Gewest tot Gewest lopen de meningen sterk uiteen. Er zijn mensen die geen uitzending overslaan en er zijn personen die het de truttigheid ten top vinden. Dit jaar is Hans Peerbolte, de éminence grise van Van Gewest tot Gewest, gestopt. Een gesprek over het programma dat de identiteit van de noordelijke samenleving heeft vastgelegd

‘De kracht van het programma Van Gewest tot Gewest is dat we de mensen, die we voor de camera halen, in hun waarde laten’, vertelt Hans Peerbolte tijdens de laatste reportage die hij maakt in de Veenkoloniën, die vierhonderd jaar bestaan, waarin hij onder meer Wim Boetze, landschapsarchitect bij het ministerie van LNV, interviewt over de resultaten van de herinrichting. Het programma is gestart in 1965; het was toen een eerste stap naar regionale televisie. De provincies Groningen en Drenthe werden toen gepresenteerd door journalist Egbert van der Veen, die later voorlichter werd bij de gemeente Borger. ‘Nu regionale televisie er is, heeft Van Gewest tot Gewest toch nog zeker een functie’, aldus Peerbolte, die in 28 jaar 430 televisiereportages heeft gemaakt. ‘Ik ben gevraagd om redacte…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden