Van een aantal borgen zijn de gebouwen weliswaar verdwenen maar biedt de terreinsituatie nog voldoende aanknopingspunten om een indruk te geven van het verleden. De Rikkerdaborg is zo'n voorbeeld. 'Wat doen we ermee?' vraagt de auteur zich af, die oud-medewerker van het Kadaster is voor landinrichtingsprojecten.

400 jaar na Abel Janszn Tasman Lutjegast, een dorp met nog geen duizend inwoners, gelegen twee kilometer ten noorden van grote broer Grootegast en bestuurlijk daaronder ressorterend, is het geboortedorp van Abel Janszn Tasman (1603-1659). Abel Tasman, in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, ontdekte op 24 november 1642 op een van zijn ontdekkingsreizen het Anthony van Diemens Landt, het later naar hem vernoemde eiland Tasmanië. En dat willen ze weten daar in Lutjegast! Naast de ingang van de kerk is een door de regering van Tasmanië aangeboden bronzen plaquette aangebracht, die de beroemdste zoon van het dorp in herinnering roept. Straten zijn ernaar vernoemd, zoals de Zeehaanstraat en de Kompasstraat en het dorpshuis heet ’t Kompas. Naast het dorpshuis nodigt het Abel Tasma…

Trefwoorden