Het wierdedorp Farmsum gelegen aan het Damsterdiep is tegenwoordig geheel opgeslokt door Delfzijl. De borg Vliethoven dateert waarschijnlijk uit het begin van de achttiende eeuw.

Het wierdedorp Farmsum gelegen aan het Damsterdiep is tegenwoordig geheel opgeslokt door Delfzijl. De borg Vliethoven dateert waarschijnlijk uit het begin van de achttiende eeuw. In 1768 wordt voor het eerst gesproken over een buitenplaats, het Tuikwerder Tichelwerk, gelegen tussen Appingedam en Delfzijl, tussen de Stadsweg en het Damsterdiep. De borg had tuinen, hoven en landerijen. De naam Vliethoven duikt op in 1772. Het tichelwerk (steenfabriek) is verdwenen evenals een grote boerenschuur die ruim 25 jaar geleden is afgebroken. In 1793 werd het huis verbouwd, waarbij de ‘Italiaanse’ gevels werden afgebroken.

Welgestelde heren
De huidige eigenaren zijn Ed en Marijke Haaksman, die er inmiddels zo’n elf jaar wonen. Twee jaar geleden kocht de familie Haaksman de borg met de tuin en d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.