Op uitnodiging van het Nieuwsblad van het Noorden schreef Kees Visscher destijds een verhaal met als thema 'De Blauwe Stad in 2025'. Het verhaal, getiteld 'Meeuw in volle vlucht' verscheen in het nummer van 31 januari 1998. Hierbij een fragment onder de titel 'De kleur van oud goud'. Twee toeristen maken in de jachthaven kennis met een oude man, die hen in een ouderwetse roeiboot meeneemt voor een tochtje.

Zo voeren ze een kwartiertje zwijgend langs landtongen vol gelijkvormige witte huizen; uit de groene oeverbegroeiing priemden zeilen van boten omhoog, als kleurige driehoeken. ‘Zeg baas, waar gaan we nou eigenlijk naar toe hè’, riep Alex maar eens. De oude man bleef zwijgen, totdat ze op wijd open water waren. Nu leek hij positie te kiezen, minderde vaart, stuurde bij. ‘Hier, precies op deze plek’, zei hij, ‘is de ree van de boerderij. Die volgen we nu. Deze lindebomen heb ik voor jaren flink ingesnoeid, dat was nog in tweeduizend.’ Ze keken naar links en naar rechts, maar er was niets te zien. ‘Een schier boerenspultje’, zei de oude man. ‘Mijn opa heeft het nog laten zetten. Goed, we varen er nu even omtoe.’ De boot beschreef een boog, de riemen knarsten in de roeipennen. ‘We vaar’n er…

Trefwoorden