Komend uit het noordoosten langs Franeker en Harlingen ervaar je het verschil tussen agrarische macht en koopmansmacht. In Franeker zijn het de boeren en in Harlingen de kooplui die het voor het zeggen hebben. De boer produceert iets uit de grond. Hij heeft een ander verbond met de natuur dan de zeelui en de vissers. Boeren raken nu uitgerangeerd door de economische groei, door de sociaal-democratie. Opgeofferd aan het utilitarisme; zo veel mogelijk geluk voor zo veel mogelijk mensen.

Een vrouw van middelbare leeftijd met grijs gepermanent haar staat op de weg. Haar fiets aan de hand. Tegenover haar, in een lange rij, staan veertig jonge koeien. Ze kijken naar elkaar, de boerin en de koeien.

Friezen houden vast aan hun eigen cultuur, hun eigenheid. Het is eeuwenlang ingebakken in hu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden