De entree van het vriendelijke Groningse dorp Garnwerd, aan de Winsumer kant, had toch altijd iets van een ansichtkaart met de tekst 'Groeten uit Garnwerd'. Niet meer. Voldoende om duidelijk te maken dat het dorp een bezoekje waard is.

Wat doet nu de Stichting Het Groninger Landschap? Komend vanuit Winsum nader je de entree van Garnwerd. Je ziet de kerk, de molen, de brug en het café. Het vertrouwde beeld van een vriendelijk Gronings dorp, waarvan je veronderstelt dat er bij de kruidenier wel een ansichtkaart van te krijgen is. Maar tot je verbazing rijdt je af op een groot geel ovaal met daar omheen de kerk, de molen, de brug en het café. Is dit de ansichtkaart al? Is het de aankondiging van dorpsbelangen van het komende eeuwfeest? Komt de dijk op deltahoogte? Het ovalen bord, want dat is het, wekt de indruk tijdelijk informatie te geven over een aanstaande verbouwing ergens in de nabije omgeving. Het onbescheiden formaat en de signaalkleur van dit ‘ei van Garnwerd’ halen je al snel uit de twijfel. Nader onderzoek le…