In Noorderbreedte wordt dit jaar door de Stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen (SBBKG) een zestal schilderijen besproken, deels van minder bekende kunstenaars, met als onderwerp het landschap in Noord-Nederland. De auteur is voorzitter van de Stichting. Het eerste werk is Norg van de Groninger architect en schilder Jan Bosboom (1916-1986).

Bosboom was hoofd van de tekenkamer van de Provinciale Planologische Dienst van Groningen en schilderde in zijn vrije tijd. In zijn opleiding aan het Voortgezet Bouwkundig Onderwijs hadden de portrettekenaar Herman Dijkstra en de bekende Ploeg-schilder Jan van der Zee Bosbooms belangstelling voor de beeldende kunst gestimuleerd. Hij tekende en schilderde dorpsgezichten in de omgeving van Groningen, werkte een tijdlang abstract en zou nimmer vergeten zijn schetsboek mee te nemen op reizen naar Scandinavië, Rusland en Noord-Afrika.

Puzzel Norg is gedateerd ‘1953’. Bosboom moet het werk hebben gemaakt op basis van een schets uit een eerder jaar, of hij heeft het in 1952 geschilderd en later gedateerd. Het zomerse werk hing in februari 1953 namelijk als een van de 64 geselecteerde werken …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden