Deze decembermaand nemen ze een nieuwe single op, en in januari weer een. De mannen van Trap Aan! smeden het ijzer nu het heet is. Er komt zelfs een eigen bierlijn aan, een samenwerking met brouwerij De Vrolijcke Jonker in Zevenhuizen. Plattelandsrockband Trap Aan! uit het Westerkwartier bestaat nog geen anderhalf jaar, maar heeft de wind al in de zeilen. Afgelopen november mocht het gezelschap met hun nummer Ien de keet de provincie Groningen vertegenwoordigen op het Regio Songfestival, een evenement uit de koker van de dertien regionale omroepen. Van de genomineerde Groningse muzikanten kreeg Trap Aan! de meeste stemmen van het publiek. Leadzanger René Siertsema (40) vertelt hoe er flink campagne is gevoerd. Twee bandleden togen met hun gitaar naar de Rodermarkt om stemmen te trekken, ook al ligt Roden in Drenthe. Lokale ondernemers in de dorpen van het Westerkwartier hadden Trap Aan!-posters voor de ramen, met een QR-code die leidde naar de stemwebsite van RTV Noord. Trap Aan! zou uiteindelijk de vijfde plaats behalen op het Regio Songfestival.
Trap Aan! is opgericht door Siertsema en gitarist/zanger Ronald Jongsma. De heren kennen elkaar uit de regionale theaterwereld. Op een zomeravond sloegen ze in de tuin van een kennis aan het jammen. René had zijn tablet met liedteksten bij zich, Ronald improviseerde er een wijsje bij. Het smaakte naar meer. Ook Ronalds gitaar spelende broer Erwin, bassist Jan Medema en drummer Jarno Hofsteenge gingen meedoen.
Als ik Siertsema spreek moet het songfestival nog komen. Deze keer is het in Maastricht. Het vijftal gaat uiteraard voor de winst in het diepe zuiden van het land, zegt Siertsema. Hij geeft me een sticker van Trap Aan! en vertelt over de clip die ze net hebben opgenomen in Jonkersvaart en in zijn stamkroeg De Kajuiter in Zevenhuizen, waar hij iedere donderdag een keutje legt.
‘René Kaassoufflé’, noemen ze hem, naar zijn guilty pleasure. Ooit won hij een wedstrijd kaassoufflés eten, met een totaal van negenenhalf stuks.
In het dagelijks leven is Siertsema technisch beheerder en adviseur van de vastgoedtak in het UMCG. Wonen doet hij in het Westerkwartier, waar hij ook opgroeide. In Zevenhuizen bouwde hij zelf een huis. Niet alle bandleden wonen nog in het Westerkwartier, maar ze komen er wel allemaal vandaan. Ze zijn grootgebracht met de taal van de streek. Ze spreken het onderling en zingen er nu dus ook in.
Hun hart voor de streektaal is zelfs de bestaansreden van Trap Aan!. De mannen willen ambassadeurs zijn van het dialect – dat van henzelf voorop. ‘We willen spelen op alle festivals waar we maar kunnen, om het Westerkwartiers verder te brengen. We vinden dat iedereen meer met het eigen dialect zou moeten gaan doen. Want als we niet oppassen, sterven de dialecten uit.’
Siertsema haalt zijn inspiratie voor de liedjes van dicht bij huis. Eén song is gebaseerd op zijn grootvader die imker was. Een andere gaat over een jochie dat niks liever wil hebben dan een crossmotor. Maar ook in de file toen het Julianaplein in Groningen eruit lag, ontstond een nummer. ‘Ruiger dan AC/DC is het geworden. Je hoort goed dat ik helleg in de kop was, omdat ik geen meter vooruitkwam.’
Hij zingzegt een stukje van het nummer Ien de stad, over een man – hij zou het zelf kunnen zijn – die in de stad werkt, maar op het platteland woont:
Ien de ochtenddauw, fris en nat
rie ik op mien fiets richting de stad.
Sukerbietengeur is staark
op weg noar mien waark.
Eigenlijk wilden ze volgend jaar pas meedoen aan het Regio Songfestival. Met Ien de stad, dat nog niet helemaal af is. Ien de Keet stuurden ze in als een soort probeersel. ‘Het leek mij al leuk als het twee keer op de radio zou komen. Dat is dus een beetje uit de hand gelopen.’
René Siertsema
Geboren 13 maart 1984 in Groningen, opgegroeid in Nuis
Woont in Zevenhuizen
Vormt Trap Aan! met drummer Jarno Hofsteenge (21), gitaristen en zangers Ronald (29) en Erwin Jongsma (31) en bassist Jan Medema (27)
Woonachtig in resp. Grootegast, Leeuwarden, Haren en Grootegast