De stad Groningen ligt op het noordelijkste puntje van de Hondsrug. Degenen die zich hier als eerste vestigden, waren ongetwijfeld onder de indruk van deze ‘toplocatie’, ingeklemd tussen Drentsche Aa en Hunze. Zelfs bij hevige stormvloeden woonde men hoog en droog op het zand. Tegelijkertijd profiteerde men van de nabijheid van vruchtbare kleigronden en de aanvoer van zoet water via de beken. Ook in latere tijden leverden de beken een bijdrage aan de welvaart van de stad. Talloze schepen, veelal afgeladen met turf, zorgden voor grote inkomsten uit handel. Het Reitdiep vormde een open verbinding met zee. Om zo veel mogelijk grip op de handel te krijgen werd het Schuitendiep gegraven. Hierdoor stroomde de Hunze niet langer langs de stad, maar er dwars doorheen!

Watersysteem anno 1999
T…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden