Water, een vuurtoren en meeuwen vormen een decor in zijn nieuwste theaterprogramma Geluk zit in hele grote dingen. Met zijn 'Visschersboot' vaart hij over wad, IJsselmeer en Noordzee, rust zoekt hij in zijn appartement op Schiermonnikoog en zijn afkomst ligt in Oost-Groningen: wat heeft de rasechte Groninger cabaretier Bert Visscher met het noordelijk landschap? Dat vroegen we de drukke theatermaker op een voor hem geliefd plekje: bij het kerkje op de wierde van Oostum aan het Reitdiep.

Deze plek heeft alle kenmerken van een hedendaagse wierde: scherp afgegraven randen, de vruchtbare grond afgevoerd, de bewoning beperkt tot enkele huizen en boerderijen. Weilanden kenmerken dit deel van het vruchtbare land van Groningen. Er staan, op een paar schapen na, nog geen beesten buiten. Het is koud, de wind giert letterlijk om het godshuis. Slechts sneeuwklokjes en wilgenkatjes duiden op een naderende seizoenswisseling. ’t Is zaak om de juiste plek uit te zoeken, waar de wind het minst vat heeft op onze stemmen. Straks mogen we opwarmen met koffie in Garnwerd.
Het kerkje, tegenwoordig meer cultureel dan godsdienstig in gebruik, dateert uit de dertiende eeuw, terwijl de graven eromheen van alle tijden zijn. ‘Wat een mooie namen’ verzucht Bert Visscher als we de opschriften inspe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden