Veenhuizen is een zeer karakteristiek dorp in Noord-Nederland door de aanwezigheid van de Strafinrichting. In 1823 kocht de Maatschappij van Weldadigheid grond aan in Veenhuizen om daar langs de Kolonievaart gestichtsgebouwen te plaatsen.

Veenhuizen is een zeer karakteristiek dorp in Noord-Nederland door de aanwezigheid van de Strafinrichting. In 1823 kocht de Maatschappij van Weldadigheid grond aan in Veenhuizen om daar langs de Kolonievaart gestichtsgebouwen te plaatsen. In 1859 werd de Strafinrichting Veenhuizen overgedragen aan het Rijk. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde toen een directeur aan, die een passende woning moest hebben. Die royale woning met een tuin, die zich van oorsprong aan de overkant van de Kolonievaart voortzette, is gebouwd in 1859 en wordt in de volksmond Klein Soestdijk genoemd vanwege het statige uiterlijk. Het kan dan ook gezien worden als het begin van de rol die de architectuur ging vervullen bij het demonstreren van de hiërarchische verhouding in Veenhuizen. Tot 1972 heeft de dir…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.