Op zaterdag 8 juli zal als een van de gebeurtenissen van het Frysk Festival een marathon gehouden worden op de 42 kilometerslange Slachtedijk, die voor een deel de vroegere Middelzee omvatte. Een evenement omlijst door allerlei verrassende culturele activiteiten. Een gesprek met de initiatiefnemer van de Slachte-marathon, Peter Karstkarel.

Tijdens een eerste verkennende bijeenkomst voor het Frysk Festival ontstond de vraag: wat is er Fries aan het festival? Peter Karstkarel: ‘We kwamen tot de conclusie dat het plaats moest vinden op het mooiste podium van Nederland, het Friese landschap, in plaats van in het gebruikelijke theater. Als voorbeelden noemde ik de Drachtstercompagnie, een perfect gaaf uitgeveend landschap, echt schitterend! In zo’n omgeving past het levenslied. En de Slachtedijk zou het podium moeten worden van de korpsen van Friesland, waar het publiek langs kan lopen. Een statisch podium met een bewegende tribune. Dit idee leefde bij mij al heel lang, al sinds de tentoonstelling over de Slachte in 1983 in Franeker. Nog tijdens die vergadering werd ik gebombardeerd tot projectleider van de Slachte.’

Het lan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden