Jan Doede Niemeijer. Hij is lang, slank en 55 jaar. Zorgvuldig losjes gekleed in overwegend zwart ontvangt hij me in het gemeentehuis van de Friese gemeente Tytsjerksteradiel in Burgum (Bergum).

Niemeijer is betrokken bij zijn werk. Met gevoel voor realisme probeert hij zijn droom te verwerkelijken, namelijk een zorgvuldige herinrichting van de openbare ruimte in de gemeente Tytsjerksteradiel.
‘In de jaren zestig en zeventig werd op de meeste plaatsen in Nederland diepriool aangelegd. De auto begon haar sterke opmars en dorpen werden ontsloten. Straatjes werden tot straten omgetoverd opdat een groeiende stroom personenauto’s en vrachtverkeer toegang kreeg tot diep in het hart van dorpjes. Dorpsprofielen werden stadsprofielen.’
De gevolgen van deze grootschalige ingrepen zijn nog steeds zichtbaar. De straten zijn breed gebleven, brede parkeerstroken dragen ertoe bij dat het gemiddelde gezin de eigen auto vanaf de eigen bank kan bekijken, lantaarnpalen die – wat formaat betreft -…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.