De Noordse glazenmaker is een grote, circa 7 cm lange donkerbruine libel met gele strepen op het borststuk en blauwe vlekken op het achterlijf. De vliegtijd is augustus.

Libellen zijn al een heel oude soortengroep: ze hebben de dinosauriërs zien komen en gaan. Nu moeten ze met de mens zien samen te leven en dat valt niet altijd mee. De groep van de libellen is juist door zijn grote soortenrijkdom een goede indicator voor het succes (of het falen) van natuurbeleid en natuurbeheer. Vaak het falen: de Noordse glazenmaker is zeldzaam, omdat de soort gebonden is aan plaatsen waar drijvende veenmospakketten voorkomen. In het vochtige veenmos zet zij haar eieren af en daar groeien ook de larven op. Kennelijk zijn goede vennen in Nederland alleen nog maar te vinden in Drenthe en bij Appelscha. De larven kruipen uit het water omhoog voor de laatste vervelling (het uitsluipen), waarbij ze de laatste larvenhuid achterlaten en de aders van de vleugels zich met vloe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden