Het stroomdallandschap van de Drentsche Aa kan gezien worden als het meest complete en best bewaarde stroomgebied dat Nederland kent. De luchtfoto toont een klein stukje origineel meanderende Drentsche Aa, ongeveer twee kilometer ten zuiden van het dorp Gasteren.

Als we met de klok mee de luchtfoto bekijken, zien we helemaal bovenaan en rechts van de beek enkele oude beekdalpercelen in de uithoek van de marke van Balloo; op de topografische kaart aangeduid met de Heermaden. De naam ‘maden’ komt van ‘maaien’; van oudsher waren dit dus hooilanden. Rechtsboven zien we op de foto nog net de meest noordoostelijke hoek van het Ballooërveld. Dit is een circa 400 hectare groot heideterrein dat oorspronkelijk, de naam zegt het al, behoorde tot de woeste gronden van het esdorp Balloo. Het terrein is al sinds 1918 in bezit en beheer van het ministerie van Defensie als militair oefenterrein. Zodra het oefenterrein De Haar bij Hooghalen gereed is, zal Defensie het Ballooërveld als oefenterrein afstoten. Defensie heeft meerdere delen van het terrein laten pla…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.