Bij velduilen denk je aan eilanden, heide en braakliggende akkers. Een vriend tipte fotograaf en vogelliefhebber Hans Hut dat er op Ameland al enige tijd een groep velduilen op het strand huisde. Gezien het nog steeds dalende aantal broedparen in Nederland was dit zeer bijzonder. Een ontmoeting met de schaarse asio flammeus zal Hut nooit ontlopen.

Het zou gaan om een paar heel kleine duintjes. Na tien minuten zoeken zag ik de eerste velduil rondvliegen. Zonder er erg in te hebben werd ik door heel wat ogen bekeken. De vogels vlogen met het gemak van een vlinder over het strand. Er scheerden zelfs enkelen over de branding. Je vraagt je af wat zo’n groep velduilen op strand doet. Ik dacht terug aan het jaar in Oost-Groningen waar veldmuizen in grote getale op braakliggende akkers aantrekkingskracht uitoefenden op velduilen. In één sloot bij zo’n akker trof men 25 van deze vogels aan.

Cross-motor
Ook op Ameland moet het goed toeven zijn geweest. De veertjes van een strandloper die een plukplaats markeerden, gaven aan dat het niet alleen om woelmuizen moest gaan. Wellicht zijn veiligheid en rust eveneens belangrijke factoren.
Zorge…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden