Zolang mijn vrouw, die ook al zo jong niet meer is, zich kan herinneren hangt dit bordje er al. Het hangt naast een hek, langs de oude weg van Groningen naar Peize, vlak voordat het dorp begint.

Zolang mijn vrouw, die ook al zo jong niet meer is, zich kan herinneren hangt dit bordje er al. Het hangt naast een hek, langs de oude weg van Groningen naar Peize, vlak voordat het dorp begint. Het hek geeft toegang tot een weilandje waar nog enige dieren grazen, maar veel dieper dan dertig meter is het niet; daar dan wordt het met ‘schaam’groen begrensd. Daarachter is iets heel anders uitgebroed dan een broedreservaat doet vermoeden. Het broedreservaat is daar niet alleen te betreden, maar volledig geconfisqueerd door lelijke bedrijfsgebouwen en woningen, begrensd door de nieuwe weg rond Peize, richting Roden.
Vroeger was het uitzicht vanaf het hek weids tot aan Roderwolde. Dat beeld is dus drastisch veranderd zoals de foto aangeeft. De schoonheid van het landschap heeft helaas de bouwers niet geïnspireerd tot een staaltje van hoogwaardige architectuur. Nu mag je het gebied wel betreden, ja zelfs met de auto binnenrijden. Daartoe is een brede toegang aangelegd, maar er is niets wat daartoe nog verleidt of het moet een noodzaak zijn. Wat mensen al niet uitbroeden!

Trefwoorden