In weerwil van oprukkende bebouwing en infrastructuur ontstaat aan de voet van de stad een natuurgebied van formaat. Onland, het woeste onbruikbare moerasland dat eens de natuurlijke grens tussen Groningen en Drenthe markeerde.

De kolganzen die zo dadelijk in een schier eindeloze reeks V-formaties over de stad aan komen zetten, zien achter de suikerfabrieken hun winterbestemming opdoemen. Daar, ten zuiden van de A7, liggen de weilanden van de Lettelberter Petten, Matsloot en de Bolmert. Velden die de komende maanden systematisch één voor één zullen worden gemillimeterd. Zodra het licht is beginnen de ganzen met het gretige grazen, werkend aan de opbouw van hun reserves voor de retourvlucht naar Noord-Rusland. Iedere avond is het een fantastisch spektakel als ze in een massale rommelvlucht opstijgen om te overnachten op het meer. Een donkere wolk van vogels met het gewicht van een kudde olifanten.
Jaarlijks huizen zo’n vijftigduizend kolganzen in het Leekstermeergebied. Door met dat aantal te voldoen aan de 1%-…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.