Een paar jaar voor de oorlog, zij is dan negen jaar, zo verhaalt Warmelina S. uit Eleveld in haar dagboek, weet zij op een zondag vrij illegaal beslag te leggen op een cent (foei!).

Een paar jaar voor de oorlog, zij is dan negen jaar, zo verhaalt Warmelina S. uit Eleveld in haar dagboek, weet zij op een zondag vrij illegaal beslag te leggen op een cent (foei!). Warmelina kent wel degelijk een deel van de toenmalige beschaving en onder meer een kauwgomballenautomaat in Assen. Met haar hartsvriendin gaat zij op stap. Zij lopen deels door onontgonnen hei, deels door boerenland, via Anreep naar het centrum van vermaak, verzilveren hun cent en springen vervolgens als verstekelingen achterop de rijdende tram richting Eleveld en er weer van af als de tram in een bocht bij het gehucht weinig snelheid heeft. De kauwgomballen zijn dan nog niet eens uitgekauwd. Ruim zestig jaar later heeft minister Zalm een meevaller van een miljard gulden. Ik moet er niet aan denken dat hij …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden