'Vrolijk Pasen', staat op het Deense broodje bij het ontbijt. Buiten druipt de regen van de bomen, onze koffiekopjes worden nog eens bijgevuld. Het is Tweede Paasdag en we zijn in Hotel Boschhuis in Ter Apel, pal naast het vijftiende-eeuwse klooster.

Op de plek van Hotel Boschhuis stond in de Middeleeuwen het bier- en bakhuis van het klooster. Het huidige pand werd in de zeventiende eeuw gebouwd als ambtswoning van de commandeur, de rentmeester van de Ter Apeler bossen. In 1890 kreeg het een horecabestemming. Daar kwam door achterstallig onderhoud vijftien jaar geleden bijna een eind aan. Hotel Boschhuis stond op instorten, maar werd op het nippertje van de ondergang gered door Joop en Ineke Porrenga uit Veendam. Hotel Boschhuis is hun levensproject.
‘Veendammer wind, riepen de Ter Apelers toen we hier kwamen. We hebben er keihard voor moeten werken om Hotel Boschhuis te maken tot wat het nu is. Vijftien jaar lang, zeven dagen per week, vijftien uur per dag. Toen we het kochten stond de shovel van de sloper al voor de deur. Het was …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden