Het heeft even geduurd, maar het is nu zover: het voormalige schathuis van de Fraeylemaborg in Slochteren doet zijn naam weer eer aan. Weliswaar uitsluitend schatten op papier, maar de juweeltjes die daartussen zitten, zijn bijkans niet te tellen.

Even leek het erop dat het in 1783 verrezen schathuis, dat overigens in 1899 werd vernieuwd en nog weer later als koetshuis in gebruik was, een geheel andere bestemming zou krijgen. Het stond al geruime leeg en de plannen wezen in de richting van Erfgoed Logies, monumentale panden die onderdak bieden aan logerende gasten. Maar de verbouwing was te ingrijpend; een geluk voor de nieuwe schatbewaarders van het pand, de broertjes Cor (51) en Jan Begeman (35), de eerste cardioloog, de andere bioloog. Een beetje merkwaardige expertises voor galeriehouders, maar de Begemans komen er een heel eind mee, want hun hart ligt al van jongs af aan bij alles dat antiquarische waarde heeft. Het is dan ook in eerste instantie de hartstochtelijke interesse voor oude kaarten, prenten en boeken die hen deed…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.